TWA

Foto: Gertjan Oldeman (midden) samen met Mark Kingsford en zijn maten

Delfts Straattheaterfestival ‘De Mooi Weer Spelen’ herinnert Mark Kingsford

20-04-20. Op 20 april is Mark Kingsford overleden. Een geweldige artiest met een enorm gevoel voor humor, die in de jaren ’90 enkele onvergetelijke producties voor de Mooi Weer Spelen heeft gemaakt. Alleen al de verwarring die hij in 1993 in Delft veroorzaakte toen bekend werd dat er, nogal onverwacht, een tv-ploeg uit Albanië was gearriveerd om opnamen te maken. TV Albania wilde laten zien hoe het er in het vrije Westen aan toe ging. Volgens de vrijwel onverstaanbare productieleider (Mark Kingsford) waren in Albanië de eerste, voorzichtige tekenen van een perestroika waarneembaar. Klik hier voor een overzicht van zijn werk.

Met het overlijden van Mark Kingsford, verliezen wij een unieke komiek, met name op het gebied van de slapstick.
In onze periode van het straattheater De Mooi Weer Spelen hebben we verschillende producties met Mark Kingsford gerealiseerd. Fameus was hij in het snel neerzetten van verschillende personages, door alleen te wisselen van hoed of pet. Onder ieder hoofddeksel ontstond een nieuwe grimas en een ander lijf. Hij schitterde niet alleen als artiest, maar wist tevens een complete show te regisseren. Om hem heen cirkelde in een los, vast verband een klein gezelschap van artiesten.
Ik herinner mij als eerste Delftse optreden van Mark met zijn gezelschap, de act RTV Albania. Hij probeerde een rechtstreeks verslag uit Delft over te brengen op de televisie in Albanië. Dit gebeurde onder meer tijdens een bijeenkomst op ons stadhuis, waar wij ons programma onthulden en de toenmalig wethouder Bonthuis in een nieuw jasje hesen. De chaos die RTV Albania wist te ontketenen door uitsluitend in het Albanees te communiceren en alle aandacht op te eisen omdat de ether verstopt zat en het weer niet meewerkte, was onthutsend en was tegelijk een perfecte illustratie van ons festival.
Later organiseerde hij een programma in een feesttent op de markt. In dat programma kon je tegen een onderhandelbare entreeprijs je laten brainwashen in een zelfontworpen machine. Ook hier was het gezelschap weer aanwezig. Nu als een continue ruziënde zigeunerfamilie, verblijvende in een aangrenzende caravan. Dit gebeuren sleepte zich als een komisch drama gedurende het gehele festival voort. Theater in een theater in een theaterfestival.
De mooiste herinnering aan Mark Kingsford heb ik bij een theaterspektakel in het Grand Hotel in Amsterdam.
Daar kregen wij de kans om dit respectabele hotel gedurende drie dagen geheel naar eigen inzicht te verbouwen tot een 24 uurstheater voor een uitgelezen groep van internationale ondernemers. We maakten een programma met Mark op mijn studeerkamer. We wilden zoveel mogelijk onze bekende crew aan MWS-clowns laten excelleren in the Grand Hotel. Naast Mark was er een grote rol weggelegd voor Lex Maes. Lex speelde weer de dronken ober aan de bar, de kanovaarder op de gracht en de verkeerscontroleur bij de entree van het hotel. Van het afgesproken programma kwam weinig terecht, want Mark liet iedere artiest maximaal improviseren, en bedacht ter plekke nieuwe krankzinnige situaties. Op een gegeven moment wisten noch de gasten, noch het hotelmanagement, noch de “eigen” theaterorganisatie wat werkelijkheid was en wat theater. De magie van Mark heerste in optima forma. De gasten werden een onderdeel van het spel. Op een gegeven moment wilden ze er ook niet meer uit. Het afscheid was uiterst emotioneel, met een afspraak: “See you soon in Reykjavik”.
Na onze periode met de Mooi Weer Spelen, heeft Mark Kingsford nog een rol gespeeld als docent voor de Clownschool Buus. Juist op het terrein van de Slapstick hebben nog verschillende aanstormende clownstudenten kunnen profiteren van de kennis en ervaring van Mark.
Zijn kromme neus, zijn schitterende ogen en zijn grijns naar de wereld, en dat allemaal onder een steeds wisselende pet, zal voor altijd in mijn herinneringen blijven voortbestaan, als een knipoog naar de betrekkelijkheid van ons bestaan.

Gertjan Oldeman, oud-voorzitter van Stichting De Mooi Weer Spelen