BIOGRAFIE

Wie was Mark Kingsford

Mark Kingsford (London1952 – Amsterdam 2020) was een komiek, acteur, regisseur, scriptschrijver en theaterdocent. Monty Python, Spike Milligan en Peter Sellars waren in zijn kindertijd zijn inspiratie.
Sinds 1974 woonde hij in Amsterdam. Marks schoonvader herkende in hem een geboren mimespeler en introduceerde hem bij mimeleraar Rob van Reijn. Na een jaar in diens theatergezelschap kwam Mark in dienst van de Haarlemse technische theatergroep Perspekt, waar mimespelers, kunstenaars en theatertechnici zich bekwaamden in het maken van absurde levende stripverhalen. Zijn favoriete optredens creëerde hij samen met geluidseffecten-komiek Michael Helmerhorst in hun comedy duo ‘Spin & Marty’s’.

Een van Mark’s sterke kanten was improviseren op de reacties van het publiek. Om die reden is hij in de jaren ’80 een paar seizoenen op straat gaan werken. Hier wilde hij als solo-artiest de aandacht van het publiek echt zelf verdienen, zonder subsidie en decor. Dit resulteerde in optredens op Nederlandse en Europese zomer festivals met violist Lucas Amor en gitarist Auke Hofstra in ‘Limited Company’. Zijn voorstellingen stonden in de traditie van het Festival of Fools. Zo was hij een van de aanstichters van het Oerol Theater festival. De vrijheid die deze manier van werken met zich meebracht, leidde later tot vele succesvolle komische optredens in het bedrijfsleven. Hij werkte 25 jaar nauw samen met actrice/danseres Jantine Kraaijeveld bij het openen van congressen, speciale voorstellingen voor beurzen en komische afscheids-speeches voor CEO’s en medisch specialisten (zie CV). Mark heeft 20 jaarlijkse wereldwijde bijeenkomsten voor bedrijfsmanagers hilarisch vormgegeven.

Zijn ervaringen tijdens een theaterreis naar Siberië en Mongolië in1990 leidden tot Marks best ontvangen tragikomische solovoorstelling ‘Zoll’. Hierin speelde hij een eenzame douane-beambte aan de grens van een dictatoriaal Oostblokland vlák voor de val van de Berlijnse muur. De voorstelling werd geregisseerd en van geluidseffecten voorzien door Michael Helmerhorst. ‘Zoll’ voorstellingen reisden naar Finland, Polen, Denemarken, België en Duitsland.
Mark heeft de laatste 25 jaar heel veel comedy groepen geregisseerd. Ook in Duitsland waar men was gegrepen door Marks theateroptreden in ‘Zoll’. Voor deze gezelschappen heeft Mark een groot aantal scripts geschreven, waar ook prijzen mee zijn gewonnen.

Behalve een keiharde werker was Mark ook een hartelijk, geïnteresseerd en fijnzinnig mens, bovenal een grote kindervriend. Hij wordt door velen enorm gemist en blij herinnerd.